9.01-12.01 група «Ромашка»

Тема: «Тварини і птахи взимку.»

Мета: систематизувати уявлення дітей про зимові явища природи, про життя тварин взимку, їх уміння пристосовуватися до сезонних змін; дати поняття про те, як люди піклуються про тварин взимку ;поглиблювати знання про птахів, які залишаються зимувати в нашій місцевості; закріплювати знання про те, чим харчуються птахи та тварини взимку. Розповісти дітям, що взимку птахів потрібно підгодовувати, бо більшість птахів гине не від морозу, а з голоду.

Грамота:

Закріплювали вміння визначати наголошені і ненаголошені склади у словах. Вправлялись у доборі слів до заданих схем. Закріплювали вміння складати ркчення із заданими словами. Добирали слова із заданим звуком у певній позиції. Продовжували вчитись друкувати слова під диктовку, вміти помічати та вживати м,який знак за потреби.

Словникова робота:

Слова- назви: птахи, крила, тулуб, дзьоб, пір,я, гніздо, дупло, хижак, корм, годівничка, вирій, сорока, синичка, снігур, ворона, голуб, шпаківня, гріздо, дупло, горобина, пінгвін, Негода, припаси, барліг, нора, лігво, узлісся, їжак, барсук, сплячка, полювання, хутро, білка-білченя, вовк-вовченя, ведмідь-ведмежа, лось-лосеня, заєць-зайченя.

Слова-ознаки: перелітні, зимуючі, голодні, вдячні, жовтозьобий, хижий, співучий, рябенький. Волохатий, хитрий, полохливий, затишна, холодна.

Слова-дії: розправляти, перелітати, відлітати, дзьобати, годувати, допомагати, підгодовувати, зимувати, каркати, стрибати, співати, стрибати ковзати ,готуватися, ховатися, згорнутися, заготовити, здобувати, засушити, назбирати,

Чистомовка:                                                               

Ди-ди-ди- наступили холоди.

Ить-ить-ить- барсучок тут смачно спить

Ни-ни-ни- аж до самої весни.

Фя-ія-ія- а це що за чудасія?!

Іг-іг-іг- це ж ведмежий барліг.

Ить-ить-ить- тут ведмідь у ньому спить

Ни-ни-ни- бачитьвін медові сни.

Ок-ок-ок- це колючий їжачок

Ок-ок-ок- він знайшов собі листок.

Ок-ок-ок- закотився під пеньок.

Ок-ок-ок-їжачок прибіг в лісок.

ВЕДМЕЖІ СНИ

Вже ведмідь заліз в барліг
І у довгий сон заліг.
Ти скажи, ведмедику,
Розкажи, ведмедику,
Не обридли тобі сни
Від зими аж до весни?

       Анатолій Камінчук

 

Оставьте комментарий